SK Benátky nad Jizerou
Redakce

„Naše pozice svádí, ale musíme zůstat na zemi“, říká TOMÁŠ STANĚK.

Na jaře tomu bude šest let, co se fotbalisté Benátek naposledy představili ve třetí nejvyšší soutěži. Nyní je klub s výborným zázemím a nadstandardními podmínkami pro hráče o patro níž po roce znovu v reálné hře o návrat. Povede se?

Kromě anulované covidové sezony, kterou těsně po půlce odpískali čtyři body od čela tabulky, se Benátečtí dlouho rvali v té loňské, premiérové pod trenérem Staňkem. Jediný podzimní přemožitel – liberecké béčko – ale nakonec v odvetách nenechal nikoho na pochybách, že si postup zaslouží. Benátky končily v útlumu.

„Loňskou sezonu už v hlavách nemáme,“ ujišťuje tři dny před ostrou jarní premiérou doma s Letohradem trenér Tomáš Staněk. Minimálně mementem rok staré odvety být mohou. Sestava doplněná v létě či během podzimu o pět zkušených borců v čele s exligovým Tomášem Fabiánem to má totiž znovu nadějně rozjeté. Nebýt hořké vzájemné porážky v závěrečném podzimním kole, zimoval nejlepší z boleslavského tria v soutěži s náskokem v čele. Takhle na Ústí nad Orlicí ze druhého místa bod ztrácí. „Hrají hodně z bloku a mají nepříjemné standardky, tenhle specifický druh fotbalu jim přiklání body na jejich stranu,“ ví Tomáš Staněk o síle lídra, jehož na rozdíl od mladíků z libereckého béčka zdobí i značná stabilita výkonů.

Věří tedy u Jizery, že podruhé nevstoupí do stejné řeky a ztrátu zlikvidují? Nějaké vyhlašování velkolepých cílů od zkušeného stratéga rozhodně nečekejte. „Chceme vyhrávat každý zápas a uvidí se na konci sezony, na co to bude stačit,“ zopakoval svá slova z konce podzimu.

Boj o čelo navíc podle něj rozhodně nemusí být záležitostí dvou nejlepších týmů první části soutěže. „Mohou do toho promluvit i Velké Hamry, které mají velmi dobrý ofenzivní tým. Benešov zase kvalitně posílil. Jaro bývá ještě náročnější než podzim,“ upozornil.

Opírat se dál chce o skvělou defenzivu, která dovolila soupeřům během podzimu pouhopouhých sedm gólů. Rezervy naopak vykazuje střelecká produktivita. Potvrdil to i poslední přípravný zápas proti ČAFC Praha (1:1). „Neříkám, že hra byla úplně optimální, přesto jsme si vytvořili asi sedm brankových příležitostí, ale dali jediný gól až v 86. minutě,“ vrátil se kouč k utkání, které v dobývání zalezlého soupeře přineslo očekávaný typický obrázek většiny jarních zápasů.

Výsledkům v přípravě Staněk tradičně nepřikládá váhu. Zimní zápasy pro něj měly hlavně kondiční charakter a nesloužily tentokrát ani ke zkoušení či zapracování nových hráčů. Žádní totiž nejsou.

Přípravu sice s týmem absolvoval univerzál Radek Hrdý. Další hráč, jehož má trenér odzkoušeného z angažmá v Neratovicích, nakonec za Benátky hrát nebude. „Ve finále se rozhodl pro Rakousko. Trénoval s námi dva měsíce a vypadal dobře,“ mrzí trochu Staňka.

Za problém to s ohledem na dostatečně široký kádr nepovažuje. Stejně jako to, že se ještě nepodařilo přivést hráče, který mu typologicky chybí v útoku. „Docela razantní řez jsme udělali po čtvrtém pátém kole. Fabi a Duchy pro nás bylo velké posílení,“ objasnil Staněk téměř nulový pohyb v kádru. O slůvko téměř se svým odchodem postaral Oleksandr Yaroshenko. Podle trenéra chtěl už někam, kde se tolik netrénuje, nově by měl hrát A-třídu Plzeňského kraje za Horšovský Týn.

A očekávání od předem zajímavého jara? „Jste druzí, máte bod na prvního, což se jeví jako dobrý výsledek… Samozřejmě to svádí a spousta lidí vám to i podsouvá - různé postupy. Ale musíme zůstat na zemi a uvědomit si, jak jsme ke spoustě bodů přišli,“ odkazuje na zápasy se šťastně vydřenými třemi body doma s Turnovem či na půdě posílené rezervy Chrudimi. „V těch zápasech se to mohlo přiklonit na druhou stranu a tak dobré to pro nás být nemuselo. Musíme být pokorní,“ uvědomuje si.

Odkaz na článek z Deníku: Zde

Zdroj: Denik.cz
Autor: Luboš Kurzweil

Sdílet

Hlavní partneři