SK Benátky nad Jizerou
Redakce

„Nepatříme na místa, na nichž se momentálně nacházíme“, říká trenér B týmu JIŘÍ KUBÁT.

V létě převzal kormidlo benátecké fotbalové rezervy, hrající I.B třídu. Pro osmadvacetiletého JIŘÍHO KUBÁTA se jedná o první trenérské angažmá u seniorského týmu, čímž se mezi soupeřovými trenérskými kolegy řadí bezesporu k nejmladším. Společně se svým týmem bude v jarních odvetách bojovat o záchranu sedmé nejvyšší fotbalové soutěže. Sám moc dobře ví, že jej čeká těžká práce, jelikož z této soutěže bude sestupovat pět až šest týmů.

Po podzimní části sezóny se hráči benáteckého béčka nachází na předposledním 13. místě. Na jaře se tedy budou tvrdě prát o záchranu. Co povede k úspěchu, aby se pro benátecké béčko I.B třída udržela?
Třinácté místo po podzimu je pro nás neúspěchem. Bohužel se nám nepovedl úvod soutěže, jelikož první tři kola byla hodně špatná a také závěr soutěže, v němž jsme sestavu stěží dávali popořádku. Máme štěstí, že nám soupeři před námi neodskočili. Kvůli reorganizaci bude sestupovat pět nebo šest týmů a i vedoucí Lužec, který je v čele, mluví hlavně o tom, že se chce zachránit. Jaro bude zajímavé, ale rozhodně máme na to, abychom se zachránili. Rozhodně nepatříme na místa, na nichž se momentálně nacházíme. V zimě potřebujeme kvalitně trénovat a přes sezónu, aby se nám vyhýbala zranění, měli dobrou tréninkovou docházku a také abychom měli ustálenou sestavu, což se na podzim nedělo. Ve většině podzimní části jsme měli také problém se střílením branek.

Už jsi to nakousl, v úvodu podzimní části soutěže vyšli hráči benáteckého béčka v úvodních třech zápasech brankově naprázdno. K čemu přisuzuješ, že se střelci tak trápili?
V prvních třech kolech jsme opravdu neskórovali, navíc jsme si ani nevypracovávali brankové příležitosti, což se týkalo i tréninků. Naše koncovka byla do silvestrovského speciálu TV Barrandov, takový bizár to byl. Od nějakého čtvrtého nebo pátého kola jsme si už vytvářeli šance a následně je i proměňovali. Stejně bych ale řekl, že jsme jich proměňovali hrozně málo. Řekl bych, že ve spoustě zápasů jsme nastoupili bez klasického útočníka. Honza Kadeřábek byl dlouho zraněný a poté, když nastoupil, ještě nebyl ve formě, ve které dokáže být. Od něj si na jaře také hodně slibuji. Věřím, že hráč jeho typu je schopen za půl roku vstřelit patnáct branek. Právě tyto góly nám mohou pomoci.

Důležitým faktorem je posílení hráčů z divizního áčka. Dá se na jaře očekávat třeba ještě vydatnější pomoc?
Na začátku soutěže jsme měli problém, že kluků z áčka chtělo chodit, možná, až moc. Tohle samozřejmě nedělá úplně dobré klima, když je v kádru šestnáct lidí. V posledních šesti kolech jsme měli zase opačný problém. Šest utkání se nám krylo se zápasy divizního A-týmu. Měli jsme zranění v našem týmu i v áčku. Pochopitelně nám tedy chybělo posílení. Nemyslím si, že by náš tým potřeboval razantní změny. Hrozně nám ale chyběli jeden nebo dva nadstandardní kluci, kteří by nám pomohli ve zlomovém okamžiku. Ve spoustě utkáních jsme byli jednoznačně lepším týmem, chybělo tomu ale něco navíc. V Čelákovicích jsme prohráli 0:3, ale nehráli jsme vůbec špatně, to samé platí o domácím zápasu proti Bakovu nebo v Obříství. Doufám, že i s pomocí hráčů áčka, tyto zápasy na jaře zlomíme na naši stranu.

Pro tebe osobně se jedná o první angažmá u seniorského týmu. Po půl roce již můžeš hodnotit. Je trénování dospělého týmu náročnější než u mládežnických celků?
Mé angažmá je ještě specifické v tom, že se jedná o B-tým, který v našich podmínkách nemůže mít ustálený a široký kádr, se kterým by se dlouhodobě pracovalo. Každý čtvrtek nebo pátek před zápasem, po dohodě s trenéry dorostu či áčka a na základě našich možností, nějak složíme. Největším rozdílem vůči trénování u mládeže je, že se v seniorském fotbale hraje více na výsledky. Naše soutěž je kvůli reorganizaci velice těžká. Chodí více diváků, je to i více sledováno. Určitě je i větší tlak od soupeřových hráčů, hráčských laviček i rozhodčích. Je to mužský fotbal. V samotném trénování mnoho rozdílů nevidím.

Na podzim jsi hovořil o tom, že by uvítal posílení kádru. Můžeš už nyní říci, kdo se stane novou posilou?
Samozřejmě bych nějaké posílení uvítal. Naše umístění odpovídá tomu, že bychom měli posílit. Musíme hledět na to, že jsme rezervní tým, všichni kluci tu hrají zadarmo, což je v konkurenci ostatních klubů velice těžké, abychom sem někoho přilákali. Navíc chceme hrát zejména s vlastními odchovanci. Nemá smysl vodit do rezervy příliš hráčů odjinud. Tohle není úloha B-týmu, alespoň u nás. Pro nás je nejdůležitější, abychom se doléčili a vyhýbaly se nám karetní tresty. Nepřivedeme asi nějak extra nadstandardní hráče, ale o jednoho až dva kluky bychom mohli náš kádr rozšířit.

Nyní vás čeká zimní příprava. Kde bude probíhat a jaká bude její náplň? S kým se v přípravném období utkáte?
Zimní příprava proběhne klasicky v domácích podmínkách. Budeme trénovat třikrát týdně, sehrajeme čtyři přátelské zápasy s týmy naší úrovně i z nižších soutěží. Koncipováno je to zejména kvůli naší koncovce a sebedůvěře. Utkáme se s Tetínem, který hraje třetí třídu Berounska. Dále bude hrát s velmi kvalitními týmy z Krchleb či Milovic. Doplňují je ještě Pečky, účastník I.B třídy. Nejsem příznivcem toho, abychom čtrnáct dní nebo tři týdny běhali po lese. Tvrdá složka, která není příliš oblíbená a ani já nebyl výjimkou, určitě nastane a tenisky využijeme. Rozhodně nebudeme běhat delší tratě než kilometr. Máme mladý tým, který by měl nejvíce času strávit na hřišti.

Sdílet

Hlavní partneři